maanantai 12. maaliskuuta 2018

Kuvausjärjestelyn keinoja ja tyylejä

Minimalismi

Minimalismissa karsitaan pois kaikki ylimääräinen. Kuvasta poistetaan kaikki viittaukset ja merkitykset, jolloin ihmisellä on vapaus tehdä kuvasta oma tulkintansa. Minimalismi voi kuvausjärjestelyn yhteydessä ilmetä värien käytössä, objektien määrässä, muotokielessä, materiaalien käytössä ja ympäröivässä tilassa.



Monogromia

Monogram tarkoittaa yksivärisyyttä, jolloin kuvassa on käytetty joko yhtä väriä, tai lähisävyjä. Kontrastia kuvaan luodaan tekstuureilla ja pinnan rakenteilla. 



 Tehosteväri

Kuvat rakennetaan usein kolmisoinnun perusteella, eli kahdesta pääväristä ja yhdestä tehoste väristä. Tehoste värin pinta-ala voi usein olla hyvinkin pieni suhteessa kuvan kokoon. 


Syväterävyys

Syväterävyys on se osa kuvasta, joka näkyy terävänä. Syväterävyyden avulla voit määrittää mihin katse kuvassa kiinnittyy.




Katseen kuljettaminen

Katseen kuljettamisella tarkoitetaan sitä, mihin katsojan halutaan kiinnittävän huomio. Katsetta voi säädellä esimerkiksi syväterävyydellä, jolloin tausta voi olla sumea ja objekti johon halutaan kohdentaa huomio on tarkka. Katsetta voi kuljettaa myös asettelulla, perspektiivillä, liikkeellä ja valolla. 



Kultainen leikkaus

"Kultainen leikkaus eli kultainen suhde saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kultainen suhde on tällöin pidemmän ja lyhyemmän jako-osan pituuksien suhde, noin 1 : 0,618 tai 1,618 : 1." -Wikipedia 
Yksinkertaisesti se tarkoittaa janan jakoa 2:3. 
Kultainen leikkaus on kuvan harmoninen sommitelma, jota on miellyttävä katsoa. Sen avulla voidaan myös ohjata katsojaa kiinnittämään huomiota haluttuun kohtaan. Kultainen leikkaus esiintyy kaikkialla luonnossa. 









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti