perjantai 8. syyskuuta 2017

Typografiaa

Typografia on tekstin ja kirjainten asettelua. Siihen kuuluvat muun muassa kirjasintyypit, tekstin koko ja väri, sanojen, merkkien ja palstojen välit sekä otsikointityyli ja tekstin korostukset. Typografialla tarkoitetaan myös paino- tai digitaalisen työn ulkoasua ja sen suunnittelua. Typografia on sidonnainen kulttuuriin ja merkkijärjestelmään.


Antiikva

Antiikva eli " vanha kirjain" kehitettiin yhdistelemällä roomalaista meisselikirjoitusta ja karolingista kirjoitusta. Antiikva fonteissa kirjaimet seisovat "ohuen jalustan" päällä ja niiden perusmuoto on soikio. Kirjaimen eri osissa on paksuuseroja ja se liittyy päätteeseen pyöreästi.

Groteski

Groteski-sana tulee kreikan kielen krypte-sanasta ja taidehistoriassa sillä tarkoitetaan geometrisiä muotoja. Groteski kirjasintyyppi syntyi 1800-luvun lopulla, kun koristeelliset muodot hylättiin. Groteski fontti on päätteetön, tikkukirjainmainen, ilman paksuuseroja.


Esimerkkejä Antiikva ja Groteski fonteista.

Gemena ja versaali

Gemenalla tarkoitetaan pieniä kirjaimia esim. a,b,c, joita käytetään tavallisen tekstin kirjoittamiseen. Versaali tarkoittaa isoja kirjaimia esim. A, B, C, joita tavallisesti käytetään virkkeen ja erisnimien alussa.
Vasemmanpuoleisessa kuvassa tehokeinona on käytetty pelkän gemenan käyttöä, Kun taas oikeanpuoleisessa julisteessa huomio kiinnitetään versaalin käytöllä.







Antiikvan käyttöä julisteessa.
Groteskin käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti