lauantai 26. elokuuta 2017

Näyteikkunoiden sommittelun keinoja

Näyteikkunoiden sommittelussa pätevät kuvataiteen lainalaisuudet. Sommittelu keinot voidaan karkeasti jakaa valoihin ja varjoihin, väreihin, perspektiiviin, kultaiseen leikkaukseen, liikkeeseen, viivaan ja muotoon. Harvoin käytössä on vain yhtä sommittelu keinoa, vaan kokonaisuus luodaan niitä yhdistellen. Ne myös toimivat toisiaan tukien esimerkiksi liikettä voidaan luoda valoilla ja muodoilla ja perspektiivin voi tuoda esiin värien käytön avulla. Tässä postauksessa esittelen liikkeen, valon ja värin käytön keinoja näyteikkunoissa.

                                  LIIKE
Liikkeen tunnun luominen pysähtyneissä asetelmissa on haastavaa. Liike kuitenkin kiinnittää huomion ja luo näyteikkunasta mielenkiintoisen.

                                1.MALLINUKKEJEN ASETTELU
Mallinukkejen asettelu liikkeen asentoon ei yksistään tuo esiin liikkeen tuntua. Näyteikkunoissa joihin oli sijoiteltu useampia nukkeja, niiden välinen jännite loi liikkuvuuden vaikutelman.

                                                     3.TAUSTAN TEKSTUURI
Tässä näyteikkunassa taustan tekstuuria on käytetty luomaan liikettä. Graaffinen kuviointi luo optisen harhan, joka hämää katsetta havaitsemaan liikkeen.


                                3.LIIKKEEN JATKUVUUS
Mallinukkejen liikettä korostaa liikkeen jatkuvuus. Silmä seuraa asetelmaa johdonmukaisesti vasemmalta oikealle, jolloin liike herää eloon. Kuvan näyteikkunassa liikettä on tehostettu myös korkeuden muutoksilla.



                                     5.KANKAAN KÄYTTÖ
     Tässä näyteikkunassa kangas on tärkätty oivaltavasti tuomaan esiin liikkeen ja tuulen vaikutelma.
                                  


                                                                     4. VALO                                                                  
                           Valon ja varjojen avulla voidaan tehostaa, tai luoda liikkeen tuntua.






                       VALOT JA VARJOT

Valon käyttöön harvemmin kiinnittää huomiota. Sommitelmien luomisessa se on kuitenkin äärettömän tärkeää. Valo on uskomattoman monipuolinen työkalu näyteikkunoiden rakentamisessa.Sen avulla voidaan muokata koko tilan tunnelmaa, tuoda esiin yksityiskohtia, tai se voi toimia omana yksittäisenä objektinaan. 


                                   1.VALON SUUNTA
Valon suunnan muutoksilla voidaan korostaa haluttuja tuotteita tai niiden ominaisuuksia. Ensimmäisessä kuvassa valo on kohdistettu suoraan edestäpäin, jolloin jokainen tuote tulee yhtäläisesti esille ja kokonaisvaikutelma on valoisa ja yhtenäinen. Toisessa kuvassa valo on suunnattu mallinukkeihin takaapäin. Tämä jättää tuotteet osittain varjoon, mutta kiinnittää huomion luoden mallinukkejen taustalle huomion kiinnittävän hehkun. Kolmannessa kuvassa valo tulee sivulta ja tuo esiin tuotteiden kauniin laskostuvuuden, joka kohtisuorassa valossa olisi jäänyt huomiotta. Sekä takaa että sivusta tuleva valo, luovat tummemman vaikutelman ja luovat syvyyttä näyteikkunalle.
                        


                2. KYLMÄT JA LÄMPIMÄT VALOT
Kylmillä ja lämpimillä valoilla luodaan erilaisia tunnelmia sekä korostetaan erilaisia yksityiskohtia ja värimaailmoja. Ensimmäisessä kuvassa lämmin valo luo pehmeän tunnelman ja korostaa keltasävyistä taustaa. Toisessa kuvassa taas on käytetty kylmiä valoja luomaan kuva vedenalaisesta maailmasta.



                                 3.FOCUS VALOLLA
Tässä näyteikkunassa valoa oli käytetty mielikuvituksekkaasti mallinukkejen sisällä. Valo on oiva tehokeino huomion siirtämiseen tiettyihin yksityiskohtiin, esimerkiksi spottivalojen avulla.




                                             4. VARJOT
Varjojen avulla, luodaan syvyyttä ja nostetaan tuotteita esiin. Kuten kuvan näyteikkunassa varjoja voi käyttää myös taustan luomiseen.

 
                            5. VALO REKVISIITTANA
                                          Valolla luodaan myös omia kokonaisuuksiaan.






VÄRIT
Värien käytössä mahdollisuudet ovat rajattomat. Värit täytyy kuitenkin tuntea, ja niitä osata käyttää, sillä väärien värien yhdistelmistä tulee usein tunkkainen tai sekava vaikutelma. Värit määrittelevät miltei eniten näyteikkunoiden ilmeitä ja ovat siksi erittäin tärkeät.

1.LÄMPIMÄT JA KYLMÄT VÄRIT
Lämpimiä värejä ovat keltainen, punainen ja oranssi. Kylmiä värejä sininen, violetti ja vihreä. Värien lämpö toimii tunnelman ja mielikuvien luojana, kuten näissä syksyn ja talven sesonkiin ajoittuvissa näyteikkunoissa.






                                    2.MONOGRAMIA
Monogramialla tarkoitetaan "yksivärisyyttä", eli sitä että värit ovat värikartalla hyvin lähellä toisiaan ja sulautuvat keskenään hyvin yhteen. Tällainen värien käyttö luo hyvin harmonisen ja yhtenäisen kokonaisuuden.



                                3. VASTAVÄRIPARIT
Vastavärit sijaitsevat väriympyrässä toisiaan vastapäätä. Sijoitettuna vierekkäin ne luovat toisilleen suurimman mahdollisen vastakohdan. Vastavärien käyttö luo siis voimakasta kontrastia, mutta toisaalta myös erittäin silmää miellyttävän yhdistelmän. Vastaväriparit myös tuovat toisiaan voimakkaasti esiin ja näin toimivat hyvänä tehokeinoina näyteikkunoissa. Kuvissa violetin ja keltaisen sekä punaisen ja vihreän muodostamat vastaväriparit. 



                                4. MUSTAVALKOISUUS
Mustavalkoisuus on erittäin dynaaminen tehokeino. Erityisesti kuvan kaltaisessa näyteikkunassa, jossa halutaan leikitellä tekstuureilla, on mustavalkoisuus hyvä valinta jolla välttää ylilyönnit. Mustavalkoisuudella luodaan helposti elegantti tunnelma.


                                  5. TEHOSTEVÄRI
Tehosteväri on jokin taustasta ja muista väreistä selkeästi erottuva väri. Tässä näyteikkunassa itse tuote toimii tehostevärinä mustavalkoista taustaa vasten. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti