sunnuntai 10. helmikuuta 2019

InDesgnin alkeita

Kuten viime postauksessa kerroinkin, minun piti tehdä pieni harjoitustyö InDesignilla työhaastatteluni yhteydessä. InDesigniin olin tutstunut aiemmin vain satunnaisesti ja käynyt läpi hieman perusteita, joten taitoni olivat heikolla pohjalla. Minulla oli kaksi viikkoa aikaa ennen kuin testityö piti tehdä, joten otin härkää sarvista ja lähdin harjoittelemaan!

Loppupeleissä InDesign on todella samankaltainen kuin Illustrator, pienellä treenillä myös sen saa helposti haltuun. Aluksi jotkin InDesignin ominaisuudet kuitenkin tuottivat päänvaivaa ja niihin kesti hetki tottua.

Kuvan lisäys

 Suurimmaksi eroksi Illustratoriin, In Designissa on kuvien lisääminen. Kuvaa lisätessä käytetään kehyksiä johon kuva lisätään (Tiedosto-Sijoita). Kun kuva on lisätty, voit joko muuttaa kehyksen kokoa, tai kuvan asettelua ja kokoa kehyksen sisällä. Viedessäsi kursorin kuvan keskelle, ilmestyy siihen pallo. Kun palloa klikkaa ilmestyvät kuvan todelliset reunat, joita pystyt muokkaamaan. Kuten Illustratorissakin, muuta kuvan kokoa shift pohjassa, jotta kuvan suhteet pysyvät oikeina. Aluksi pidin toimintoa älyttömänä ja hankalana. Sekä kehystä, että kuvaa pystyt muuttamaan samassa suhteessa kun painat command+shift. Nyt kun taittotöitä on takana useampi on tämä InDesgnin ominaisuus ossoittautunut todella hyödylliseksi!

Kolumnit

 InDesign on suunniteltu pääasiassa taittotiedostojen tekemiseen. Niimpä tekstin muokkaamiseen löytyy paremmat mahdollisuudet kuin Illustratorilla. Tekstin voi esimerkiksi jakaa kolumneihin, joissa teksti juoksettuu automaattisesti kolumnista toiseen. Kolumnin luot valitsemalla tehtäväpalkista Objekti-Tekstikehys. Asetuksista pystyt valitsemaan tekstikehysten määrän ja tasapainottamaan tekstin kolumnien välille.

Tekstityyli

InDesignissa pystyt myös luomaan tekstityylejä. (Tämän toiminnon löydät Ominaisuuksien alta, -tekstityyli- luo kappaletyyli.) Tämä toiminto on hyödyllinen, kun työskentelet monisivuisen taiton kanssa. Tekstityyleiksi luodaan esimerkiksi otsikko, väliotsikot ja leipätekstit. Kappaletyyliin määritellään fontti, koko ja tekstin asettelu. Valitsemalla tekstityylin, teksti muuttuu automaattisesti, eikä sinun tarvitse erikseen säätää jokaista kohtaa.

Teksti kuvan ympärille

Tekstin saa aseteltua kuvan ympärille valitsemalla Ikkuna-Tekstin kierrätys-Rajaviivan asetukset- Tyyppi-Havaitse reunat. 

Tallennus tulostukseen

Kun tallennat tiedostoa tulostukseen valitse Tideosto-Vie ja valitse Adope PDF (tuloste). Tämän jälkeen avautuu ikkuna josta pystyt hallitsemaan tiedoston asetuksia. Valitse Adobe PDF oletusarvoksi Laadukas tuloste. Seuraavaksi siirry Merkit ja leikkausvarat kohtaan ja klikkaa aktiiviseksi Kaikki tulostimen leikkausvarat ja Käytä julkaisun leikkausvara asetuksia. Tällöin käytetään tiedostoon alunperin luotuja Bleedejä ja ne näkyvät tiedostossa vaadittavalla tavalla merkittyinä. Säädä vielä kohtaa Tuloste-Värimuunnos. Useimmat painotalot käyttävät väriprofiilia Coated Frogra, mutta tämä on hyvä varmistaa jokaiselta painotalolta erikseen ennen tiedostojen lähetystä.

Lukitus ja pakkaus

Voit lukita kuvan objektit paikalleen valitsemalla Objekti-Lukko, tällöin kaikki pysyy halutusti paikallaan.
Keräilyn teet tiedostolle siten, että tallennat sen ensin PDF muotoon. Tämän jälkeen valitse Tiedosto-Keräily. Keräily luo sinulle kansion, jossa on kaikki tiedoston aineistot (fontit ja linkit).

Ennen testiäni harjoittelin InDesignin käyttöä siten, että leikkasin lehdistä mainoksia ja koitin tehdä ne parhaanimukaan uudelleen. Harjoittelu ja opiskelu kannatti ja sainkin työharjoittelupaikan mainostoimistosta! Alkuun InDesignin kanssa työskentely takkuili, mutta jo viikon jälkeen työt alkoivat sujumaan jouhevammin. Vielä on paljon opittavaa, mutta taidot kehittyvät projekti kerrallaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti