tiistai 3. huhtikuuta 2018

Tekijänoikeus ja lähioikeus

Tekijänoikeus takaa laissa tekijälle oikeuden kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa. Tekijällä on yksinoikeus päättää tuodaanko teos julkisuuteen, tehdäänkö siitä kopioita ja saako sitä muunnella, kääntää toiselle kielelle, esittää tai lainata. Taloudelliset oikeudet takaavat, tekijän ansaitsemismahdollisuudet. Moraaliset oikeudet takaavat, ettei tekijän kunniaa loukata. Isyysoikeus pitää sisällään sen, että tekijän nimi mainitaan teoksen yhteydessä. Respektioikeus takaa sen ettei teosta käytetä tekijää loukkaavalla tavalla.
Teos ylittää teoskynnyksen, jos se on riittävän omaperäinen ja itsenäinen. Tekijänoikeudet ovat voimassa tekijän eliniän + 70 vuotta.
  Lähioikeudet koskevat pääasiassa esiintyviä taiteilijoita, valokuvaajia, äänite- ja kuvatallennetuottajia, joiden teokset eivät täytä teoskynnystä. Lähioikeudet ovat pitkälti tekijänoikeuksien kaltaisia, suurin ero on voimassaoloajassa. Lähioikeudet ovat voimassa eliniän  + 50-vuotta.


Miten tämä vaikuttaa minun työhöni?

Valokuvauksessa ja graafikkona kuulun lähioikeuksien piiriin. Minun tulisikin tehdä asiakkaan kanssa  teoksen käyttösopimus. Eli määritellä saako kuvia muokata, vaatia moraalisten oikeuksien noudattamista ja päättää saako kuvia julkaista ilman nimeni mainitsemista. Voin myös puutua siihen jos huomaan valokuvaa käytettävän ilman minun lupaani. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti